Okosotthon tervezése


okosotthon
Miért okos az okosotthon?
Az okosotthon a lakásautomatizálási megoldások összessége kiemelve, hogy ezek valamilyen tudással nyújtanak többet, mint a korábbi önálló rendszerek.
Az eddigiekben is alkalmazták a lakásautomatika-, behatolásjelző-, videomegfigyelő-rendszereket, de most az ezt mind integrálták és komplexen vezérelhető rendszerré alakították. A régi bevált műszaki megoldásokat kiegészítették és szerteágazó funkciók megvalósítását tették lehetővé ezáltal, mint például a világítás-, redőny-, 230V-os dugalj-vezérlés, szín és színhőmérséklet váltós lámpák, áram és teljesítménymérő készülékek, stb. amelyek kommunikálnak egymással és a rendszervezérlővel.
Az okosotthon attól vált okossá, hogy kommunikációs csatornákat alakítottak ki a különféle eszközök felügyeletéhez, működtetéséhez. Így van vezetékes és rádiós kommunikáció az eszközök között. A kommunikáció pedig lehetővé tette, hogy ezeket távolról, akár az interneten keresztül, gyakorlatilag bárhonnan vezérelhessük. Az érzékelők jeleit távolról is megtekinthetjük és egyéb logikai meghatározások alapján úgynevezett „scene”, vagy „scenario” segítségével képesek vagyunk a vezérlő, beavatkozó készülékeket működtetni.
Az okosotthon támogatására speciális appok és számítógépes programok állnak rendelkezésre, amik az eszközöket kezelik.
 
okosotthon építés
Hogyan építsünk okosotthont?
Az első kérdés, amire válaszolni kell, hogy mit is szeretnénk elérni és erre milyen árat vagyunk hajlandók megfizetni?
Második megfontolandó kérdés, hogy milyen kommunikációs csatornát használjunk. Ebben a kérdésben javasoljuk a rádiós kommunikációt, mivel a modern épületeknél már olyan mennyiségű vezeték tömeg keletkezik, hogy sok esetben probléma a nyomvonalvezetés. Az energiatovábbító vezetékeket mindenképpen ki kell építeni, de kommunikáció nem igényel még több helyet.
Meg kell határozni azokat a funkciókat és helyeket, amelyek automatizálva legyenek, Így például világításautomatizálásban gondolkodva meg kell határozni, mely helyiségekben, mely lámpák milyen funkciókat tudjanak biztosítani. Így lehet:
- Be-, kikapcsolás, :
- Fényerő szabályozás (dimmelés),
- Színhőmérséklet szabályolyás,
- Színszabályozás,
- Távoli vezérlés,
- „Scenario” futtatási lehetőség,
Ezt mind végiggondolva például az ablaktalan éléskamrában teljesen felesleges automatikába bevont világítás. Viszont egy nappaliban kialakított bárpult felett egy szín és színhőmérséklet szabályozós világítás igen exkluzív lehetőséget biztosít, mert időben eltérő világítást lehet biztosítani.
Ha átgondoltuk, a megvalósítandó funkciókat, akkor azt bonyolultságától függően meg kell tervezni.
 
korszerűsítés
Korszerűsítés okosotthon vezérléssel.
Nem csak új építésű ingatlanba lehet okos eszközöket alkalmazni, hanem már meglévő házat is lehet korszerűsíteni. A rádiós kommunikáció miatt a meglévő erősáramú elemeket kell csak okos eszközre cserélni. Általában ezzel kész is korszerűsítés, nem kell kábeleket kiépíteni a vele járó véséses, költséges munkák elvégzésével.
Fontos viszont az eszközválasztás és a meglévő elektromos rendszer ismerete, mivel csak akkor fog megfelelően működni a teljes rendszer, ha a részelemek illeszkednek egymáshoz.
 
dokumentáció
Dokumentáció
Az elkészült terv tervlapokból, műszaki leírásból áll. A tervlapok tartalmazzák az eszköz elhelyezési rajzot. A műszaki leírásban a rendszer egészére vonatkozó eszköz és működési leírások megtalálhatók. A szükséges számítások, meghatározások mellett a kivitelezés során alkalmazandó szakmai tevékenység módja is megfogalmazásra kerül.
 

Örömmel állunk rendelkezésére gyors precíz munkánkkal.

Ha kérdése merülne fel, vagy tervezési árajánlatot szeretne, keressen bátran elérhetőségeinken.
A megjelenítéshez túl keskeny ennek az eszköznek a képernyő szélessége!

Próbálkozzon 90 fokos elfordítással, vagy másik eszközzel!