Informatikai hálózatok tervezése

informatika

Az alábbi tervek készülhetnek:
- koncepció terv
- tender terv
- kiviteli terv
- megvalósulási terv

Informatikai rendszerek tervezésében jelentős tapasztalatokkal rendelkezünk a KKV szegmensen. Kivitelezési és üzemeltetési tapasztalat alapján az igényeknek megfelelő legoptimálisabb, költséghatékony rendszereket ajánljuk.

rendszerfelépítés

Igényfelmérés és konzultáció alapján rendszerterv készül, ahol tisztázásra kerülnek:

- az elvárt követelmények,
- megvalósítandó funkciók,
- jelenlegi erőforrások használhatóságának elemzése,
- javasolt megoldások előnyeinek, hátrányainak meghatározása

strukturált hálózat

Struktúrált hálózat

Általános célú hálózat, amely a klasszikus számítógép hálózaton felül, más egyéb rendszerek adatátviteli szükségleteit is magában foglalhatja. Főbb platformok:
- számítógép hálózat,
- vezetékes telefon,
- televízió jelátvitel IPTV,
- kamera rendszerek.

A felhasználó a kialakított végpontokat tetszése szerint használhatja, üzemeltetés közben bármikor rugalmasan átalakíthatja. A rendszer rugalmassága abban rejlik, hogy a jövőben szükséges legmagasabb műszaki igénynek megfelelő módon kell kialakítani minden végpontot.

A rugalmas rendszerben a biztosított szolgáltatás egyszerűen áthelyezhető másik végpontra, kiadható, megszüntethető, a RACK szekrényben lévő patch kábelek linkelésével.

A réz vezetővel ellátott kábeleket az elérhető átviteli sebesség alapján osztályozzák. Az átviteli képesség maximálisan 100 méter hosszú kábelre szabványos. E távolság felett romlanak a paraméterek.

Jelenleg CAT5e kábelekkel az 1Gbit/s sebességű, vagy CAT6A kategóriájú kábelekkel a 10Gbit/s sebességű szinti réz hálózatokat reális építeni. A réz alapú hálózat kiinduló pontja a RACK szekrény patch panelján lévő csatlakozó, a végpont a területen lévő aljzat.

A rövid 100 méteres hatásos távolság miatt nagyobb hosszak esetében szegmentálni kell a hálózatot. A szegmenseket a felhasználási igény szerint össze kell kötni.

optikai kábel

Optikai kábel

A szélessávú átvtel egyik lehetséges megoldása az optikai kábel. A fiber technológiában az információt elektromos jelek helyett modulált fény továbbítja. Az optikai kábelek általában több optikai szálat tartalmaznak, ahol külön-külön átviteli csatornák alakíthatók ki. Szokás még multiplexált több hullámhosszú fény alkalmazása. Fény-átviteli megoldással sokkal nagyobb távolságok hidalhatók át. Jelismétlő nélkül akár 100 km-nél is hosszabb lehet az átvitel távolsága.

WiFi

WiFi

Egy objektum WiFi ellátottságának tervezése során több paramétert kell figyelembe venni.
- mely területeken kell a szolgáltatást elérni,
- milyen átviteli sebesség szükséges,
- milyen az objektum építészeti adottsága,
- publikus, vagy privát hálózat,
- az ellátottság egyéb kívánalmai.

Épített környezetben erősen korlátozott távolságok fedhetők le megfelelő minőségben. Amennyiben mozgó eszközöket kell kiszolgálni, úgy rooming szolgáltatást kell biztosítani az adott területen. Ez azt jelenti, hogy mikor egyik hozzáférési pont körzetéből másik körzetbe jelentkezik át az eszköz, úgy kell kiszolgálni, hogy az adatkapcsolat ne szakadjon meg.

fizikai hálózat

Helyi hálózat és hálózati aktív eszközök

Egy objektumban ahhoz, hogy az informatikai rendszer egyes elemei kommunikálni tudjanak egymással és az internettel, helyi hálózatra van szükség. Ez fizikai vezetékezést és/vagy rádiós összeköttetést igényel, ami általában WiFi eszköz.

A vezetékezés általában strukturált hálózat, de mindenképpen minőségi, nagyobb átviteli sebességre képes kábeleket kell alkalmazni. A hálózat felépítése általában csillag topológiájú. A forgalmi csomópontokban hálózati forgalmi eszközök helyezkednek el, amik irányítják az adatcsomagokat. A legismertebb eszközök:
- rooter,
- switch.

A megfelelően felépített helyi hálózat alapja annak, hogy a teljes informatikai rendszer működőképes legyen

eszközök

Informatikai eszközök

Klasszikus informatikai eszköz a számítástechnikai készülék, mint számítógép és telekommunikációs eszköz, mint például a telefon.

Tipikusan napjainkban a kommunikáció IP alapokon működik, például az internet és a számítógép helyi hálózatok. Az eszközök digitális adatcsomagokkal kommunikálnak egymással. Az eszközeink napi használatban alkalmazzuk:
- számítógép, notebook,
- okostelefon,
- okos TV,
- hálózati nyomtató,
- IP telefon (Voip),
- egyéb eszközök.

telefon

Vezetékes telefon

A telefon is a legtöbb esetben szintén VoIP (IP alapú hangátvitel), de még mindig használunk analóg és digitális ISDN fővonalat. Ugyan már a főközpontok szinte kivétel nélkül digitálisak, de napjainkban is alkalmazunk hagyományos technológiát.

Egy tipikus felhasználás, mikor szállodán belül szeretnének a szobákba telefon elérhetőséget biztosítani, hogy különféle szolgáltatásokat kényelmesen igénybe tudjanak venni a vendégek, például elérhessék a recepciót, az éttermet, a wellness szolgáltatói centrumot. Ezt költségtakarékosság miatt ajánlott hagyományos telefon kommunikációval megoldani. Itt is megkülönböztetünk:
- analóg telefonrendszert, egyszerű beszéd alapú kommunikációhoz,
- digitális telefonrendszert, mikor különféle szolgáltatásokat integrálunk a kommunikációs rendszerbe,
a szolgáltatások függvényében kell kialakítani.

dokumentáció

Dokumentáció

- beszállító független, tervdokumentáció.

Ha kérdése merülne fel, vagy tervezési árajánlatot szeretne, keressen bátran elérhetőségeinken.


A megjelenítéshez túl keskeny ennek az eszköznek a képernyő szélessége!

Próbálkozzon 90 fokos elfordítással, vagy másik eszközzel!