Informatikai hálózatok tervezése

informatika
Miért válasszon minket?
Informatikai rendszerek tervezésében jelentős tapasztalatokkal rendelkezünk az iroda jellegű rendszerek kialakításában. Modern, az igényeknek megfelelő legoptimálisabb, költséghatékony rendszereket tervezzük. Meglévő hálózatát áttervezzük, eszközeit felmérjük és javaslatot teszünk a meglévő problémák kijavítására, a modernizálásra. A működő rendszeréből még felhasználható elemeket betervezzük, így Önnek költséget takarítunk meg.
A megtervezett rendszert megbízás estén megépítjük és konfiguráljuk.
 
strukturált hálózat
Mi a strukturált hálózat?
Röviden fogalmazva, általános célú hálózat, amely a klasszikus számítógép hálózaton felül, más egyéb gyengeáramú rendszerek adatátviteli szükségleteit is magában foglalhatja. Főbb platformjai irodai környezetben a klasszikus ethernet alapú LAN hálózat és vezetékes telefon rendszer.

A gyengeáramú rendszerek konvergenciája miatt a strukturált hálózaton szinte minden gyengeáramú rendszer kommunikációs igényét ki lehet elégíteni. Így, ha kellő számú végpont hálózza be az ellátott területet, a jövőben keletkező kommunikációs igények vésés, szerelési munka, kábelhúzás nélkül kielégíthetők. A vezetékezési igényeket biztosíthatja a számítógép-, telefon-, TV-, kamera- rendszerek számára. Az adatkapcsolati vezetékek használata ideiglenes jelleggel is alkalmazható, mivel a kialakítás és megszüntetés igen egyszerű, az előre elkészített végponti helyen.
 
Sebességmérő
Milyen sebességű hálózat legyen?
A réz vezetővel ellátott kábeleket az elérhető átviteli sebesség alapján osztályozzák. Az átviteli képesség maximálisan 100 méter hosszú kábelre szabványos. Jelenleg CAT5e, CAT6 (1Gbit/s) és CAT6a (10Gbit/s) kategóriájú hálózatokat reális építeni. Épületen belül ennél nagyobb sebességű vertikális hálózat széles körben még eszközökkel nem támogatott és jelentős plusz költségráfordítást igényel.
A rövid 100 méteres hatásos távolság miatt nagyobb hosszak esetében szegmentálni kell a hálózatot. A szegmenseket a felhasználási igény szerint megfelelő médiával kell összekötni.
 
optikai kábel
Miért használunk optikai kábeleket?
A szegmensek összekötésére az egyik lehetséges megoldás az optikai kábel. A fiber technológiában az információt elektromos jelek helyett modulált fény továbbítja két pont között. Ezzel a műszaki megoldással jóval nagyobb távolságok hidalhatók át, mert a jel csillapítás nagyságrendekkel kisebb mint a réz alapú átvitel esetén. A másik hasznos tulajdonsága, hogy a vezeték környezetében fellépő zavarok egyáltalán, vagy csekély mértékben hatnak a jelátvitelre. Jelismétlő nélkül akár 100 km-nél is hosszabb lehet az átvitel távolsága monomódusú kábel esetén.
 
WiFi
Miért alkalmazunk WIFI kommunikációt?
A WiFi tipikusan LAN hálózati rádió alapú kommunikáció, ezért nincs helyhez kötve. Bizonyos határok között szabadon lehet vele mozogni. Elterjedése ennek köszönhetően robbanásszerű volt az utóbbi években. Egy objektum WiFi ellátottságának tervezése során több paramétert kell figyelembe venni. Pontosan meg kell határozni a lefedendő területet, milyen elvárt sebességű kommunikációval kell ellátni. A terület geometriai és építészeti adottságai nagyban befolyásolják a rádiójelek terjedését, így a WiFi méretezéséhez ezeket figyelembe kell venni.
Amennyiben mozgó eszközöket kell kiszolgálni, úgy rooming szolgáltatást kell biztosítani az adott területen. Ez azt jelenti, hogy mikor egyik hozzáférési pont körzetéből másik körzetbe jelentkezik át az eszköz, úgy kell kiszolgálni, hogy az adatkapcsolat ne szakadjon meg.
 
WiFi hőtérkép
Mi az a WiFi hőtérkép?
Az objektum WiFi ellátottságának vizuális megjelenítése a WiFi hőtérkép, mely a szolgáltatási területen a WiFi jelszint csillapítás értékét mutatja meg, specifikus színjelöléssel. A színek a kék – zöld – citromsárga –narancssárga és ezek átmenetei. A kék legnagyobb jelszinttől haladva a legkisebb jelszintig. A színek szokásos értelmezése szerint a kék és zöld a biztos rádiós kommunikációt jelenti, amely általánosan alkalmas megfelelő sávszélesség biztosítására. Ezen a területen streaming, például on-line video megtekintése lehetséges. A citromsárga már korlátozott sávszélesség biztosítására alkalmas, a felhasználónak már szakadozhat az on-line film, de a szöveges üzenetek, mint például az e-mail még probléma nélkül működik, esetleg a csatolmányok töltési ideje növekedhet meg. A narancssárga tartományban lehetnek kommunikációs problémák.
 
fizikai hálózat
Milyen a LAN hálózat ?
Egy objektumban ahhoz, hogy az informatikai rendszer egyes elemei kommunikálni tudjanak egymással és az internettel kapcsolatot tudjanak létesíteni, helyi hálózatra, LAN-ra van szükség. Ez fizikai vezetékezést és/vagy rádiós összeköttetést igényel. A vezetékezés általában strukturált hálózat, a rádiós átvitel pedig WiFi.
A hálózaton a forgalmi csomópontokban hálózati forgalmi eszközök helyezkednek el. A legismertebb eszközök a roouter, switch. Az otthoni rendszerekben is ez a két elem megtalálható, bár ez egy eszköz, mely mindkét funkciót magában hordozza.
A megfelelően felépített helyi hálózat alapja annak, hogy a teljes informatikai rendszer működőképes legyen.
 
telefon
A digitális világban mért használunk még hagyományos telefont?
A telefon is legtöbb esetben szintén digitális, VoIP (IP alapú hangátvitel), de még mindig van analóg rendszer és fővonalat is. Ugyan már a főközpontok kivétel nélkül digitálisak, de napjainkban is létjogosultsága van analóg (hagyományos) technológiának. Például az egyéni előfizetői vonal, digitális fővonali áramkörből indul, digitális kommunikációt folytat. Az előfizető lakásában lévő modem alakítja analóg rendszerűvé a jeleket. Így lehetséges mégis, hogy egy „egyszerű” és olcsó analóg készülékkel lehet telefonálni róla.
A másik tipikus felhasználás, mikor hotelen belül szeretnének a szobákba telefon elérhetőséget. Ha csak beszéd kommunikációra szeretnék használni, költségtakarékosság miatt ajánlott hagyományos telefon kommunikációval megoldani. Teljesen analóg rendszerek már nem léteznek, helyette a hibrid rendszerek vették át a platformot. A hibrid rendszerben az általánosan használt analóg telefonokat a dedikált helyeken, mint recepció, bejövő hívásfogadó állomás, stb. digitális jelátvitellel kommunikáló készülékek váltják.
 
dokumentáció
Dokumentáció
Az elkészült terv tervlapokból, műszaki leírásból áll. A tervlapok tartalmazzák az eszköz elhelyezési rajzot, az elvi rajzot. A műszaki leírásban a rendszer egészére vonatkozó általános leíráson felül az eszköz és rendszer működési leírások megtalálhatók. A szükséges számítások, meghatározások mellett a kivitelezés során alkalmazandó szakmai tevékenység módja is megfogalmazásra kerül.
Megrendelői kérésre javaslatot teszünk a alkalmazandó információbiztonsági és szoftveralkalmazási szempontokra, konkrét megoldásokra.
 

Örömmel állunk rendelkezésére gyors precíz munkánkkal.

Ha kérdése merülne fel, vagy tervezési árajánlatot szeretne, keressen bátran elérhetőségeinken.
A megjelenítéshez túl keskeny ennek az eszköznek a képernyő szélessége!

Próbálkozzon 90 fokos elfordítással, vagy másik eszközzel!