Egyéb gyengeáramú rendszerek tervezése


gyengeáram
Milyen gyengeáramú rendszerek vannak?
A modern épület számtalan intelligens rendszerrel támogatja az épület üzemeltetési tevékenységeket, ami sokszor nélkülözhetetlen az objektum müködéséhez. Az informatikai, tűzvédelmi és vagyonvédelmi rendszereken felül több szerteágazó funkció megvalósítása a feladat. Egyéb, kiegészítő rendszer tervezésével is foglakozunk. Az alábbiakban a gyakran feltett kérdésekre adunk választ.
 
nővérhívó
Miért használunk nővérhívó rendszert?
A betegek, idősek, mozgáskorlátozottak sokszor nem képesek önállóan megoldani problémáikat és segítségre szorulnak. Segítséget várnak a nővérektől, ápolóktól. Nincs kellően felszerelt kórház és idősotthon nővérhívó nélkül. A fekvőbeteg ellátásban, idősotthonban és a mozgásukban korlátozottak elhelyezésénél a nővér, vagy ápoló részére továbbítja a segítségkérést. A nővérhívók hálózata lehet vezetékes, rádiós és hibrid megoldású.
A betegkészülékeknél a hívásjelzés kezdeményezés az alap szolgáltatás. A nővér készüléknél a jelzés vétel és a jelzés helyének beazonosítása a minimum. A hívásjelzés nyugtázása a beteg készülékénél lehetséges a nyugtázó eszközön.
Magasabb igények esetén sokféle kényelmi funkció használható, többek között hangkapcsolat létesíthető a beteg és nővér között. Van olyan rendszer, amely képes együttműködni betegfigyelő video rendszerrel, vagy távirányító jellegű funkciók ellátására alkalmas betegkészülék, mint TV, rádió hangerő szabályozás.
 
épülethangosítás
Mire jó az épülethangosítás?
Több közösségi épületben szükség van az ott lévő emberek tájékoztatására, vagy háttérzenei környezet biztosítására vásárláshoz, vagy más célzattal. Az épülethangosítás nem hasonlítható a koncertek, rendezvények hangtechnikai megvalósításához. A rendszer tájékoztatás jellegű igényeket szolgál ki a bevont területeken. Néhány megvalósítás:
- iskola rádió,
- üzletközpontban háttérzene sugárzása a vásárlók számára,
- marketing szövegek, akciós ajánlatok közlése,
- információk, felkérések bemondása,
- sportcsarnokban az eseményt látogató nézők informálása a látottakról,
- színház várócsarnokában a közönség tájékoztatása, behívása az előadásra.
Fontos, hogy a bemondott szöveg a terület minden pontján jól érthető legyen, de ne legyen túl hangos.
 
kábel TV
Milyen a kábel TV hálózat?
Objektumon belüli kábel TV hálózat forradalmát éli. Két átviteli közeggel kell számolnunk. Megtalálható koaxiális és az újabb irány, a csavart érpáras kábelezés is. Az objektum építése során célszerű kiválasztani mely technológia jöhet szóba.
A fizikai média és a jelátviteli mód, ami analóg, vagy digitális lehet, meghatározza milyen rendszerű szolgáltatást tudunk igénybe venni. Az analóg rendszernél olyan hálózatot kell építenünk, melyben az egyik nagy „ellenség” a jelcsillapítás, a másik a zaj. Mindkét tényező a jó minőségű képet rontja. A hasznos jel szétosztása viszont olcsóbb technológia.
A digitális rendszereknél a jelcsillapítás és a zaj nem olyan kritikus, viszont a hasznos jel szétosztása jóval költségesebb megoldásokat kíván.
 
gázérzékelő
Mi a funkciója a CO jelzőrendszernek?
A CO jelzőrendszer egy speciális gázérzékelő rendszer, amely a légtérben kifejezetten a szénmonoxid jelenlétére hivatott felügyelni. A CO színtelen, szagtalan, íztelen gáz. A levegő sűrűségénél egy kicsit kisebb, erősen mérgező anyag, amit az ember nem képes érzékelni, csak élettani hatásait tapasztalja mérgezés esetén. Sajnos végső estben ez halálhoz is vezethet. A CO érzékelő rendszer alkalmazási területe olyan zárt terek, ahol szénmonoxid keletkezése lehetséges és tartósan megmaradhat, például zárt mélygarázs, alagutak.
A jelzőrendszer a gáz koncentráció emelkedésére hang-, és fényjelzéssel figyelmeztet. Ez menekülésre, intézkedésre hívja fel a figyelmet. Bizonyos koncentráció elérése estén vezérli a beépített elszívó, befúvó ventillátorokat, hogy a mérgező gáz koncentrációját a veszélyes érték alá tudják szorítani.
 
dokumentáció
Dokumentáció
Az elkészült terv tervlapokból, műszaki leírásból áll. A tervlapok tartalmazzák az eszköz elhelyezési rajzot, az elvi rajzot. A műszaki leírásban a rendszer egészére vonatkozó általános leíráson felül az eszköz és rendszer működési leírások megtalálhatók. A szükséges számítások, meghatározások mellett a kivitelezés során alkalmazandó szakmai tevékenység módja is megfogalmazásra kerül.
 

Örömmel állunk rendelkezésére gyors precíz munkánkkal.

Ha kérdése merülne fel, vagy tervezési árajánlatot szeretne, keressen bátran elérhetőségeinken.
A megjelenítéshez túl keskeny ennek az eszköznek a képernyő szélessége!

Próbálkozzon 90 fokos elfordítással, vagy másik eszközzel!