Hő- és füstelvezető rendszerek (HFR) vezérlésének tervezése


füst
Miért kell Hő- és Füstelvezető Rendszer (HFR)?
Az épület tüzek elsődleges veszélyforrása a tűz hatására felforrósodó levegő, azaz hő és a keletkező füst. Az épületben tartózkodó, menekülő emberek, az oltást végző tűzoltók találkozhatnak olyan területekkel, amiken nem tudnak keresztül haladni a forróság, vagy füst miatt. A füst erősen mérgező és a látást, tájékozódást is akadályozza. Védelmi megoldásként, hő- éa füstképződés esetén a veszélyes tereket, menekülési útvonalakat mentesíteni kell hő- és füst ellen, amit részben automatikusan, részben kézi vezérléssel kell működtetni. A rendszerhez szorosan kapcsolódik a frisslevegő utánpótlás is, ami a rendszernek nélkülözhetetlen eleme. A friss levegő biztosítja a belélegezhető levegőt. Általános esetben az OTSZ előírja, hogy hol kötelező hő- és füstelvezetést alkalmazni. Az általános leírás innen letölthető .
 
HFR kupola
Milyen eszközöket kell vezérelni?
A HFR célja tehát a menekülési útvonalon a „tiszta” levegő biztosítása. Ennek eszköze lehet a tetőszellöző, homlokzati nyílászáró, épületgépészeti megoldás, mint elszívó, befújó ventilátor, légcsatorna, zsaluk, csappantyúk. Az alkalmazott eszközöket az adott objektum sajátosságainak megfelelően vezérelni kell, és ezt a vezérlést össze kell hangolni a megfelelő működés érdekében.
 
Vészkapcsoló
Mi a HFR vezérlés feladata?
Az objektumban az előírás szerinti hő- és füstelvezetést kell kialakítani. A különféle rendszerelemeket összehangoltan kell működtetni, ami a vezérlési eset specifikus kialakításával oldható meg. A tűzjelző központ állapotától függetlenül is működtethetőnek kell lennie a füstelvezető és frisslevegő utánpótlást biztosító eszközöknek. A kézi vészindítási pontokat az előírásoknak megfelelően és/vagy szakhatósággal egyeztetett módon kell meghatározni. A teljes rendszerhez megfelelő vezérlőhálózatot kell tervezni.
 
dokumentáció
Dokumentáció
A dokumentáció tartalmazza az elhelyezési és az összefüggési rajzot, a műszaki leírást. Az alaprajzi tervlapokon a vezérlő és vezérelt eszközök elhelyezése szerepel. Az összefüggési rajz megmutatja a rendszerelemek kapcsolatát. A műszaki leírásban pedig szöveges instrukciók, villamos méretezések kerülnek.
 

Örömmel állunk rendelkezésére gyors precíz munkánkkal.

Ha kérdése merülne fel, vagy tervezési árajánlatot szeretne, keressen bátran elérhetőségeinken.
A megjelenítéshez túl keskeny ennek az eszköznek a képernyő szélessége!

Próbálkozzon 90 fokos elfordítással, vagy másik eszközzel!